87. ročník - sobota 17.7.2021

Vyhrál AFC Humpolec

Už sedmaosmdesátý ročník Perleťového poháru, nejstaršího fotbalového turnaje u nás, ovládli premiérově hráči A.F.C. Humpolec (divize D). Ve finálové duelu zdolali FK Maraton Pelhřimov (KP) po střelbě ze značky pokutového kopu.

Finalisté se do boje o trofej dostali po zasloužených výhrách. Humpolec zdolal pořádající Žirovnici (KP)3:1,

Pelhřimov jihočeskou Novou Včelnici (1.A) 2:0.

Poražení v souboji o třetí místo uspořádali ofenzivní festival. Žirovnice vedla rychle 3:0, Včelnice ještě do půle snížila na 3:2. Více však nedokázala a ze třetího místa se po výsledku 5:2 radovali domácí fotbalisté.

Naopak ve finále diváci na branku čekali marně, o trofeji rozhodly až penalty

Přihlíželo 300 diváků

Fotografie pana Zdeňka Tomečka  .... zde !

Fotky z Deníku ... zde !

 

vítězové turnaje

Rozhodčí zápasů :

Švehla Marek - rozhodčí Řídící komise pro Moravu

Fabeš Roman - rozhodčí Řídící komise pro Moravu

Doskočil Pavel - rozhodčí KFS Vysočina

Beseda Petr - rozhodčí KFS Vysočina

Kopřiva Miroslav - rozhodčí KFS Vysočina


 

Co na to říkali v Humpolci :


Pár slov k tomuto turnaji nám poskytl Lukáš Staněk, trenér našeho A mužstva

Už jen to, že jsme byli na tento turnaj pozváni považuji za úspěch. Přeci jen se jedná o nejstarší fotbalový turnaj u nás, na kterém byly dříve k vidění špičkové fotbalové týmy z ČR či Slovenska. O to více si ceníme samotného vítězství, neboť se A.F.C. Humpolec zapíše mezi týmy zvučných jmen, kteří tento pohár získaly. Humpolec dokonce na turnaji startoval vůbec poprvé a hned se nám podařilo vybojovat cenný pohár. Semifinále proti Žirovnici jsme měli víceméně pod kontrolou. Po změně stran jsme se dostali do klidného tříbrankového vedení. Soupeři se sice podařilo snížit a dál se snažil zvrátit výsledek. Brankář Kříž nás však v jedné ošemetné situaci skvěle podržel a nedovolil domácím vsítit kontaktní gól.

Ve finále jsme narazili na rivala z Pelhřimova a chtěli jsme mu oplatit porážku z přípravného utkáni z letošního května. Po počátečním oťukávání jsme přebrali iniciativu a do konce utkání jsme si vynucovali uzemní převahu. Bohužel do vyložené brankové příležitosti jsme se nedostali, s centry si vysoká obrana Pelhřimova poradila. Pokutové kopy jsou velká loterie, my byli tím šťastnějším týmem. Celkové vítězství pak považuji vzhledem k obrazu finále, jako zasloužené.

Děkuji svěřencům za odvedené výkony, zvláště ve finálovém klání si kluci hrábli na dno. Byli po zásluze odměněni a pro Humpolec vybojovali dle mého názoru zatím nejhodnotnější trofej.

Co v Pelhřimově :

PERLEŤOVÝ POHÁR DO HUMPOLCE

Muži | 87. ročník Perleťového poháru v Žirovnici, sobota 17. 7. 2021, Žirovnice.

2. místo FK Maraton Pelhřimov

Pelhřimovští fotbalisté se o uplynulém víkendu zúčastnili tradičního turnaje v Žirovnici - Perleťový pohár. Do turnaje šli bez 3 hráčů základní sestavy z podzimní části soutěže, chyběl stoper Naniaš a k dispozici nebyli ani útočník Benda a kapitán Dan Poul. Jednalo se o první zápasy v rámci letní přípravy na novou sezónu 2021/2022. První zápas sehráli Pelhřimovští proti Nové Včelnici. Zejména v prvním poločase diktovali tempo hry, i když žádnou velkou gólovou příležitost si nevytvořili. Do druhé půle vstoupili po prostřídání 7 hráčů v sestavě. Hra se vyrovnala. Hráči Pelhřimova přestali mít dobrý pohyb a hru provázela spousta nepřesností. I tak se jim ale podařilo vstřelit dvě branky, když se trefil nejprve Kostroun a pak Mazáč. Výhra 2:0 poslala Pelhřimov do finále, kde je čekal okresní rival - divizní Humpolec.

Tento zápas o první pozici, hraný za úmorného vedra, byl hlavně o vůli, kdo se donutí běhat až do konce. Po naprosto vyrovnané první půli proti diviznímu soupeři, která nepřinesla žádné výraznější šance na obou stranách, přišla druhá půle, která již byla výrazně zajímavější. Nikdo na hřišti nechtěl inkasovat a tak jeden druhému nic nedaroval, pro diváka klasické derby se vším všudy. Postupem času začaly hráčům Pelhřimova ubývat rychleji síly a tak Humpolec převzal otěže zápasu do svých rukou. Byl aktivnější a odvážnější směrem k soupeřově brance. I přesto se ale v řádné hrací době nikomu gól vstřelit nepodařilo a tak o vítězi musely rozhodnout pokutové kopy. V nich byl úspěšnější Humpolec, a tak jeho hráči mohli nad hlavu zvednout Perleťový pohár.

Trenér Pavel Regásek: "Musím říci, že za druhý poločas si hráči Humpolce zasloužili sáhnout na pohár z perleti více než Pelhřimovští."

*****

Co k tomu pan Konáš : K letošnímu PP

Nejstarší žirovnická sportovní show, fotbalový turnaj o perleťový pohár, letošním 87.ročníkem jakoby začínal od znovu. Pořadatelé nepozvali ani jedno ligové mužstvo a spokojili se s účastníky krajského přeboru, mužstvem Pelhřimova a domácími fotbalisty - kteří v minulých letech na turnajích chyběli. Jako autsajdra pozvali Novou Včelnici a jako bonbónek, divizní mužstvo Humpolce. Diváků se sešlo kupodivu hodně a viděli i dost branek, až na finálové utkání Humpolce s Pelhřimovem, které skončilo (možná v dobré režii rozhodčího, který neuznal Humpolci penaltu, o čemž se detailně rozepisoval okresní tisk) penaltovým rozstřelem. Ten vyzněl o jeden gól ve prospěch Humpolce, z čehož se všichni jeho hráči upřímně radovali, když drželi nad hlavami onu originální trofej a když si možná uvědomovali, kolik známých mužstev už jej za ten čas vyhrálo. A kolik mužstev se k němu ještě nedostalo a nikdy nedostane. Škoda, že se s perleťovým pohárem, který nemá na světě obdoby, neprovádí věší show a prakticky se neukazuje divákům, kteří sem kvůli němu přišli. Možná už příští rok se Libor Šebesta rozhodne jej předávat vítěznému mužstvu před zastřešenou tribunou, kterou stadion Budín disponuje, a příjemci se s ním budou fotografovat směrem k divákům, kteří do posledních chvil na tribuně vydrželi. (MK)

 

Co k tomu pořadatelé :

O česká ligová mužstva jsme se samozřejmě pokoušeli, ovšem až 11.7. skončilo EURO, které nabízelo celý měsíc několik fotbalů denně v TV a tak jsme museli čekat s termínem až poskončení EURA, ale ...! Na tento termín už měla česká ligová mužstva zamluvena soustředění v Alpách, takže tu byl i pokus o zahraniční mužstva, ale ...! Liverpool požadoval rekonstrukci letiště na kopci u Popelínského lesa pro jejich klubový Boening 777. Barcelona zase požadovala, vzhledem k jejich finanční situaci, dva a půl milionu Euro a na to jsme my (ani naši sponzoři) neměli. Nikde jsme tedy neuspěli.

A ještě něco : Pohár byl vystaven u vstupu po celou dobu turnaje. Ale kdo neplatil vstupné, neviděl ho.

Proto byl turnaj takový, jaký byl.

 

brigáda před turnajem