Účastníci turnaje :

pod názvem klubu naleznete oficiální stránky klubů s hodnocením

 

1. FC Vysočina Jihlava

(Gambrinus liga - 8.místo)

FOTO       FOTO

 

2. Spartak Myjava

(slovenská Corgoň liga - 7. místo)

 

 

3. 1.SC Znojmo

(Gambrinus liga - 16.místo - sestup)

 

4. MFK Ružomberok

(slovenská Corgoň liga - 4. místo)

 

 

****

 

Kvalifikační zápasy :

12:30 hod.   Spartak Myjava vs. 1. SC Znojmo  4:1

14:15  hod.   Vysočina Jihlava vs. MFK Ružomberok 2:2 (penalty pro Jihlavu)

 

o třetí místo : Znojmo vs. Ružomberok 5:2

Finále : Vysočina Jihlava vs. Sp.Myjava 2:0

 

>>  FOTKY

 

Letošní ročník se vydařil a zároveň nevydařil. Co se týče počasí. Tak to bylo super. Možná větší vedro než bylo zdrávo, ale super. Mužstva, která jinde neuvidíte, byla také snad spokojena a diváci s fotbalem a spoustou branek také, ale ti diváci ... ? Těch přišlo málo. Necelá čtyřstovka platících a proto je těch pár pořadatelů rozpačitých a zklamaných. Ve stáncích zůstala většina zboží a všechna práce byla, dá se říci, k ničemu. Jistě ! Dalo se s tím trochu počítat (akce v Žirovnici a okolí, MS ve fotbale v TV, atp), ale stejně ... ? Fotbalových fanoušků je v našich luzích a hájích čím dál méně.

Snad to vyjde příští rok lépe !

 

Zápasy :

1.SC Znojmo FK - Spartak Myjava  1:4  (1:3)

Branky: 9. Janošík, 15. a 40. Pekár, 43. Jorik – 32. Pázler
Rozhodčí: Miroslav Novotný - Ondřej Jaroš, Milan Makovička st.

1.SC Znojmo FK: Doleček - Hříbek, Yonov (K), Odehnal, Cihlář - Lama, Zeba, Lacko - Helísek, Žondra, Pázler.
Do 2. poločasu zasáhli: Pokorný, Zezula, Kunst, Comara, Stáňa, Ledecký, Lukáš.

Spartak Myjava: 1. poločas: Belic - Kosík, Janošík, Černaček (K), Ciprys, Bruško, Šulek, Sládek, Daniel, Oršula, Pekár.
2. poločas: Belic - Čiernik, Mudry, Marček, Švec, Bílovský, Duga, Šmahajčík, Sirota, Jorik, Orsula.

 


 

Vysočina Jihlava vs. MFK Ružomberok 2:2 (1:1) penalty 5:3

Góly: 24. Mešanović, 75. Vaculík – 35. a 55. Ďubek
Rozhodčí: Makovička – Tesař Jaroš
FC Vysočina: Blažek – Vidlička, Šourek (70. Kryštůfek), Krejčí, Marek – Kliment, Koloušek, J.Kučera, Vaculík – Jungr, Mešanović.

MFK Ružomberok: Lešňovský – Nosek, Kružliak, Greššák, Lovás, Nagy, Turčák, Tawamba, Ďubek (C), Almaský, Zrelák.

 

Komentář

Po opatrném úvodu se k první nebezpečné střele prosadil v 10. minutě Zrelák, ovšem narazil na pohotově reagujícího Blažka. Ve 14. minutě se do velké příležitosti dostal Mešanović, který si našel přesnou zpětnou přihrávku Vidličky, ovšem pohotový pokus zablokoval jeden z beků Ružomberoku. V 19. minutě se dostal ke střele Marek, jenže Lešňovský jeho ránu kryl. Skóre utkání otevřel ve 24. minutě Mešanović, který dostal od Jungra míč za obranu a tvrdou ránu poslal přesně k levé tyči – 1:0. Ružomberok se poté vrhl do ofenzívy. V 33. minutě Ďubek zahrával přímý kop z ideální pozice, jenže prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Slovenský celek se gólové odměny za aktivitu dočkal v 35. minutě, kdy kapitán Ďubek z velkého úhlu propálil vše a skóroval pod břevno – 1:1.

V první šanci druhé půle se ve 45. minutě ocitl Kliment, ovšem levačkou po zasekávačce ve vápně nestřílel tvrdě, ani přesně. O tři minuty později se ve velké šanci octil Turčák, ovšem jeho ránu perfektně vyrazil Blažek. Ružomberoku se v 55. minutě povedl obrat, když využil jihlavské ztráty míče, Ďubek si udělal kličku ve vápně a tvrdou ranou podruhé v utkání překonal Blažka – 1:2. Vysočina však v závěru zabrala a vybojovala alespoň penaltový rozstřel. V 61. minutě v šanci prováhal Vaculík a v 70. minutě se kouč Rada zlobil na sudího, že jako penaltové neposoudil za zákroky v rychlém sledu na Mešanoviće a Jungra. Fanoušci se radovali z branky v 74. minutě, kdy Jungrovu střelu gólman vyrazil před sebe a Mešanović balón uklidil do sítě. Bohužel se tak stalo z ofsajdu. Vyrovnání tak přinesla situace o minutu později, kdy Kliment unikl po pravém křídle a jeho centr hlavou přesně usměrnil k tyči kapitán Vaculík – 2:2. A šlo se na penalty!

V nich byli jihlavští penaltoví exekutoři stoprocentně úspěšní. Postupně nezaváhali Vaculík, J.Kučera, Vidlička, Mešanović a o postupu do finále rozhodl Koloušek. Ten využil zaváhání Zreláka ve čtvrté sérii, kdy jeho střelu k pravé tyči lapil Blažek.

 


 

o třetí místo :

Znojmo vs. Ružomberok 5:2 (4:1)

 

Branky: 6. Stáňa, 9. Pázler, 17. Žondra, 35. Žondra, 41. Pázler – 11. Kolorédy, 88. Práznovský

1. SC Znojmo FK: Juran – Zezula, Helísek, Odehnal, Stáňa, Lacko (C), Ledecký, Hříbek, Lukáš, Pázler, Žondra
Náhradníci: Pokorný, Yonov, Zeba, Kunst, Comara, Lama, Doleček

MFK Ružomberok: Koníček – Čurma, Práznovský, Dunaj, Lacko, Bartoš, Lupák, Ferenčík, Serečín, Kolorédy, Trabalík
Náhradníci: Kutlík, Lešňovský

Rozhodčí: Novotný – Tesař, Makovička

 

 

Finále :

Jihlava vs. Myjava 2:0 (1:0)

Góly: 40. Harba, 63. Šimonek
Rozhodčí: Makovička – Tesař Jaroš

FC Vysočina: Vejmola – Sladký, Kryštůfek, Šourek (51. Krejčí), Josl – Teplý, T.Kučera, Osmanović, Fulnek – Šimonek, Harba.

Myjava: Solnička – Janošik, Mudry, Pekar, Černaček, Oršula, Šulek, Ciprys, Marček, Daniel, Sladek.

Komentář

Zatímco v úvodním turnajovém duelu proti Ružomberoku fotbalisté FC Vysočina nepodali přesvědčivý výkon, tak proti Myjavě odehráli výrazně lepší utkání. Po zásluze se po něm radovali z vítězství na turnaji. Jejich aktivitu a převahu dokumentovala už první minuta zápasu, kdy Šimonek výborně odcentroval do prostoru penalty, kdy z první střílel Harba – do břevna! O tři minuty později Šimonek napřáhl ke krásné ráně, kterou Solnička skvělým zákrokem vytlačil na roh. Další minuty přinesly vyrovnaný průběh bez větších šancí. Až po půlhodině hry se znovu připomenul Harba, který našlápl k průniku a vystřelil na hranici šestnáctky. Gólman Myjavy jeho pokus lapil. „Domácí“ celek se zaslouženého vedení dočkal těsně před poločasovou přestávkou. Kučera do křídla vysunul Josla, ten se odhodlal k individuálnímu průniku a poté do vápna předložil zpětnou přihrávku Harbovi. Ten se neukvapil, posunul si míč a díky teči obránce prostřelil Solničku – 1:0.

Jihlavský celek byl ve druhém dějství nadále lepším a pohyblivějším celkem a kontroloval hru. Šanci na zvýšení vedení měl v 59. minutě Teplý po vybídnutí Kučery, ovšem pálil nad břevno. Mnohem lépe si o čtyři minuty později vedl Šimonek. Kučera ho našel tísněného stoperem, ovšem Arnold si ho elegantně přehodil, zamířil si to na gólmana a toho poté z první prostřelil – 2:0! V 68. minutě rozvlnil síť i jeden z hráčů Myjavy po standardní situaci, jenže byl mu máván ofsajd. V 71. napřáhl z dvaceti metrů Tomáš Kučera, ale gólman jeho utěšenou ránu dokázal vyrazit a Šimonek poté odražený míč napálil nad břevno. V 75. minutě velmi dobře vystřelil jeden z hostujících útočníků, ovšem velmi dobře chytající Vejmola jeho pokus dokázal vyrazit a následná dorážka letěla vedle tyče. Vysočina tak bez větších potíží dokráčela k vítězství v Perleťovém poháru!

 

 

Trenér Oldřich Machala hodnotí účinkování na Perleťovém poháru

Trenér Oldřich Machala hodnotí účinkování na Perleťovém poháru Ž i r o v n i c e - Sobota pro Znojmo připravila dvě utkání na Perleťovém poháru. My jsme se po jeho skončení samozřejmě zeptali na hodnocení trenéra Oldřicha Machaly, ten byl hodně nespokojený s prvním utkáním. Trápila ho především defenziva. Druhý zápas už kouč hodnotil i díky výhře pochopitelně lépe.

Jak jste viděl turnaj v Žirovnici? S prvním utkáním asi spokojenost nebyla, s tím druhým naopak už asi ano?
První zápas mě zklamal, opravdu jsem myslel, že to zvládneme jinak. Ten přístup k utkání nebyl takový, jaký by měl být. S každého útoku Myjavy hrozil gól, což jsem strávil hodně těžko. Zápas jsme zaslouženě prohráli. Utkání bylo z naší strany hodně špatné hlavně v obranné fázi, v té útočné si nemyslím, že to bylo až tolik špatné. Vytvořili jsme si několik velmi dobrých příležitostí. Hra dopředu byla docela dobrá, ale hra dozadu byla od celého mužstva katastrofální, proto jsme také prohráli.

Druhý zápas byl úplně o něčem jiném. Utkání bylo z naší strany výborné, měli jsem spoustu gólových příležitostí, už od začátku jsme hráli velmi aktivně. Pět gólu, které jsme dali to jen dokazuje.

Kde jste viděl největší nedostatky ve hře týmu, podle úvodních slov vás hodně trápí defenziva?
Z té defenzivy jsem opravdu zhrozený, protože tolik chyb, tolik nedostoupení, každý útok hrozil gólem. Musíme to zlepšit, jinak nemáme žádnou šanci.

Ve druhém utkání se ale dařilo výrazně lépe. Fungovala i kombinace s hrotovým útočníkem, Libor Žondra dal dva krásné góly po ukázkových centrech.
Tam byla spokojenost i s bráněním, i s hrou dopředu. Tam to byl výkon celkově dobrý, i obrana hrála dobře, tým byl kompaktní. Ten první zápas to byla opravdu katastrofa, tak se vůbec nemůžeme prezentovat.

Jak se vám jevil turnaj, je to ideální pro přípravu?
Já to moc nemám rád, protože máte dva zápasy, mezi kterými je pauza, svítí ostré slunce. Zaplaťpánbůh, že jsme druhé utkání zvládli. Ružomberok je velice kvalitní tým ze slovenské ligy a dostal od nás pět gólů. Turnaj byl ale jinak krásně připravený, kvalitní hřiště, krásné prostředí. V Žirovnici jsme hrál ještě za Olomouc, takže to tam velmi dobře znám a bylo to vždy perfektně zorganizované.

Dva noví hráči na zkoušku Tadeáš Zezula a Tomáš Kunc by měli ještě pokračovat?
Měli by zde ještě zůstat. Každopádně kádr musíme doplnit. Musí přijít minimálně jeden obránce a chceme samozřejmě i brankáře, protože máme pouze Dolečka, který mimochodem chytal velice dobře. Potřebujeme ale ještě druhého brankáře, počítáme ale i s Davidem Juranem. Potřebujeme také zkvalitnit středovou formaci o tvořivého záložníka.

Komentář k zápasu

Úvod utkání se našemu týmu nevyvedl. V 2. minutě sice ještě Doleček vytáhl skvělým zákrokem na tyč, o sedm minut později už ale bohužel lovil míč ze sítě. Po rohovém kopu se prosadil hlavou Peter Janošík. Na Myjavě bylo znát, že je už ve finálové fázi přípravy a rozumí si v souhře daleko lépe. Hlavně na začátku to bylo patrné a slovenský tým se dostával do mnoha možností. Řadu z nich vykryl Doleček, ale v patnácté minutě nemohl proti umístěné hlavičce Štefana Pekara nic dělat.

Postupem času se však hra vyrovnala. Pár dobrých akcí měl Lama, ale byl příliš nerozhodný při střelbě. Snížení se dočkal náš tým až z kopačky Jana Pázlera, který střelou z pokutového území nezaváhal. Tento stav byl do druhé půle nadějný, to by ovšem Myjava nesměla udeřit těsně před přestávkou potřetí. Podruhé v utkání se prosadil Štefan Pekar.

Do druhého dějství oba týmy prostřídaly hráče, lépe do této části ovšem opět vstoupila Myjava, pojistku na vedení připojil Matúš Jorik. Dále už se skóre neměnilo. Svěřenci trenéra Machaly měli v útoku dobré náznaky, do nějaké větší příležitosti se ale nedostali. Celkově zápas z ofenzivní části nebyl špatný, v defenzivě to však drhlo. Je tedy na čem pracovat. Nutno také připomenout, že do utkání zasáhli tři noví hráči, brněnští Zezulka s Kunstem a také Ledecký.

 

>> Ze stránek 1.SC Znojmo o historii + něco více ....