Jubilejní 50. ročník Perleťového poháru  

   7. srpna roku 1983 

                                                                                              ( zatím nejslavnější "Perleťák")

  Na snímcích pana Zdeňka

  Tomečka vidíme atmosféru

  poháru, kde se m.j. vypilo

  50 hl piva, které tehdy   

  nebylo jednoduché sehnat 

  a musel se o to zasadit  

  náměstek generálního 

  ředitele Koospolu pan  

  František Smrčka.

 

 

 

 

  

 

 

                               Zaplněné ochozy 5000 diváky                       Na lavičce Sparty vidíme trenéry Václava Ježka 

                                                                                                                  a jeho  asistenta Vladimíra Táborského

   

Spartak Pelhřimov

Slavoj Žirovnice

 

    

 

kpt. Josef Chovanec a Zd.Ščasný 

brankář Olejár (posila z Trebišova) 

     

v

Účastníci:  SPARTA PRAHA ČKD     - I. Liga

                  SLÁVIA PRAHA IPS        - I. Liga

                  SPARTAK PELHŘIMOV  - II. NL

                  SLAVOJ ŽIROVNICE      - krajský přebor  

 

                   

   

      Sen pořadatelů starý nejméně čtvrt století se naplnil.

Derby Sparta - Slavia se bude hrát v Žirovnici. Snad to bude unikát v republice, že se derby slavných “S” nebude hrát v hlavním městě. Až dosud zde oba týmy hrály pětkrát. Slavia 3x, v roce 1953 (20. Ročník), 1966 a 1980. Sparta 2x, v roce 1976 a 1977 - ale nikdy ne proti sobě!

    V Žirovnici na turnaji o Perleťový pohár to bude 205 vzájemný zápas na 50. Ročníku a hned první branka v turnaji bude 1.050!

    Dosavadní ligová bilance obou odvěkých rivalů: poslední ligové derby v Edenu, kde Sparta vyhrála, bylo v pořadí 103. Z toho Sparta vyhrála 49x, Slavia 38x a šestnáct zápasů skončilo remizou. Skóre mluví ve prospěch Sparty 192:159. Slavnostní jubilejní ročník tedy bude zapsán v kronice Perleťového poháru zlatým písmem. Podařilo se to, oč pořadatelé toužili dávno, a že se to povedlo právě letos při 50. Ročníku turnaje je do jisté míry i vyznamenáním Žirovnici a jejím pečlivým a pozorným hostitelům.

Slávia vs. Slavoj 7:0 (3:0)

Kašpar 3, Pešice 2, Kubík, vlastní (Čech)

 

Sparta vs. Pelhřimov 4:0 (1:0)

Jarolím 2, Denk a Hašek

 

 

o 3. místo : Pelhřimov vs. Slavoj 0:0

na penalty vyhrál Pelhřimov 4:2

 

 Finále : Sparta - Slávia 2:0 (0:0) (205. derby - 1. mimo hlavní město)

      Sparta : Olejár, Bielik, Vrabec, Straka, Hašek, Ščasný, Lavička, Denk, Chovanec, Skuhravý, Calta, Jarolím, Dostál,

                   Beznoska. Griga, Drahokoupil a HONZA BERGER. (trenéři Václav Ježek, Vladimír Táborský).

      Slávia :  Štícha, Přibyl, Kašpar, Botlík, Šajtar, Šimůnek, kubík, Šebek, Pešice, Zajac, Zálešák, Sokol, Medynský,

                   Jarolím, Petržela, (trenér Milan Máčala)

      branky : Lavička a Griga 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Několik zajímavostí

Rekordmanem v účasti na turnaji je pelhřimovský Spartak (dříve Marathon) - letos při 50. Ročníku bude startovat již po čtrnácté. Bohemians hráli na turnaji v Žirovnici čtyřikrát. GZ či Spartak Královo Pole osmkrát. Hrála zde velká řada českobudějovických klubů od někdejšího AC Stadion až po současné Dynamo.

    Nejvíce zúčastněných mužstev měl 2. Ročník - osm. Šest aktérů startovalo na 1. Ročníku. Ostatní ročníky se hrály vždy jen s účastí 4 mužstev. Ve 34. A 35. Ročníku nehráli žirovničtí fotbalisté vůbec. Zatímco ve 2. Ročníku hrály hned tři domácí mužstva: Viktorie, AFK a zájezdová XI.

    Až dosud se na turnaji vystřídalo 87 oddílů různých výkonnostních kategorií od I. Ligy až po okresní přebor, v začátcích turnaje i nižších tříd. Nepočítáme do tohoto výčtu však domácí fotbalisty.

    Nejvíce branek nastříleli střelci ve 43. Ročníku v roce 1976 - celkem 34. Tento rekord bude asi těžko v dohledné době překonán. V tomto výčtu jsou sice započítány i penaltové koncovky, které ve dvou zápasech rozhodovaly o vítězi. To však nic nemění na střelecké potenci kanonýrů v tomto ročníku.

        Nejméně branek  “docílili” střelci v 15. Ročníku v roce 1948, který vyhrál Sokol Jihlava - pouhých osm.

    Kuriozita - i když branky na kontě turnaje zákonitě přibývají, přesto třeba za poslední čtyři roky zpět jakoby ubývaly: 45. Ročník 1978 - 20 branek, 46. Ročník 1979 - 19 branek, 47. Ročník 1980 - 18 branek , 48. Ročník 1981 - 17 branek - řádově každý rok o jednu branku méně.

    V turnajích o Perleťový pohár  byl třikrát vynesen pohárovou komisí kontumační výsledek.

     U Perleťového poháru byla ČT, natáčela pro “Branky, body, sekundy”. Jedno finálové utkání bylo zařazeno v SAZCE. V jednom ročníku byl proveden tah SPORTKY. Tak veliká je popularita žirovnické “perletě”.

    Žirovničtí fotbalisté mají v turnaji vždy těžkou pozici. Pravda, sem tam sice občas obsadí třetí místo, ale jinak na soupeře nestačí. Jsou z druhé ligy, divize, i první ligy. Ty tam jsou časy, kdy v úvodních ročnících turnaj i vyhrávali. To se jim podařilo celkem pětkrát v úvodu této “perleťové tradice” a asi už nikdy v současné struktuře turnaje nepodaří. To však nevadí. Hlavně, že “perleť “ do Žirovnice láká příznivce i ze vzdálených míst, tedy nejen z okolí. A je mimořádně v krásném prostředí stadionu Budín vysoce populární.

   Dosavadní bilance Žirovnice (ať již AFK, SK, Sokola, Sokola Koh-i-noor, až po současný Slavoj, ale také přes Viktorii Nový Svět) je sice “hrůzostrašná”, ale nic to na věci nemění. Fotbalisté Žirovnice (nepočítaje v  to vzájemné zápasy výše uvedených domácích klubů )hráli s pozvanými či zúčastněnými oddíly či kluby turnaje takto: sehráli celkem 92 utkání, z toho jich 68 prohráli, jen jednou hráli nerozhodně a 23 zápasů vyhráli. Skóre je 142:376.

    V bojích o vítěze zápasu v kvalifikaci či ve finále bylo nutno nastavovat čas celkem o 120 minut. Jen ve dvou případech rozhodl o vítězi turnaje los. Ve 3. Ročníku AFK Žirovnice - SK Jindřichův Hradech 2:2 a pak až ve 26. Ročníku Dukla Pardubice - Spartak GZ Královo Pole rovněž 2:2.  V prvním případě losem vyhrála Žirovnice, ve druhém Královo Pole. Exekuce penalt tehdy nebyla ještě vžitá.

    Tak vážení sportovní přátelé, to byl kus historie žirovnického Perleťového poháru. Chceme Vám říci, že Vás vždy u nás v perleťové Žirovnici rádi vítáme, vždyť Perleťový pohár je jen jediný v naší republice. A nejstarší.

    Jen totiž málokterý sportovní podnik či turnaj se může pochlubit tak bohatou tradicí, jako turnaj o putovní Perleťový pohár města Žirovnice. Úctyhodná cifra 50 ročníků představuje 50 kvalitních fotbalových setkání, navíc setkání sportovců i příznivců kopané z různých končin naší vlasti, 50 pěkně prožitých sportovních nedělí.

    Turnajem doslova žije celá Žirovnice a právě v tom tkví úspěch a popularita.                       

    Do Žirovnice se každé mužstvo i návštěvník rád vrací.

 

    Při jubilejním, tradičním, populárním a radostném setkání se všichni těšíme nashledanou s Vámi všemi,   se Spartou, Slavií, Spartakem Pelhřimov na dalších  ročnících žirovnického fotbalového svátku.

 

                                                                                           nahoru